Вообичаени грешки и решенија на вретеното на машината за рутер со CNC

2021-09-25

CNC рутер машинавретеното е еден вид електрично вретено, главно се користи во опремата за CNC рутер, со гравирање, дупчење, жлеб за глодање и други функции со голема брзина.

CNC рутер машина која најчесто се користи главно вретено со ладење со воздух и вретено со ладење со вода.

1632556245168093

Вретените со воздушно ладење и вретена со водено ладење имаат во основа иста внатрешна структура, и ротацијата на намотката на роторот (статорот), вретена со ладење со вода и вретена со воздушно ладење се речиси контрола на конверзија на фреквенција, треба да бидат управувани од фреквентен конвертор.

Вретеното што се лади со вода ја прифаќа циркулацијата на водата за да ја излади топлината што се создава со ротирање на вретеното со голема брзина.По циркулацијата на водата, општата температура нема да надмине 40°.Во северните региони, поради ниската зимска температура, потребно е да се внимава на замрзнување на циркулирачката вода и оштетување на вретеното.

Вретеното со воздушно ладење зависи од дисипацијата на топлината на вентилаторот, бучавата и ефектот на ладење не е толку добар како ладењето со вода.Но, тој е погоден за ладна средина.

1632556276202551

По разбирањето на основните знаења за вретеното, го објаснуваме вретеното склоно кон дефект и решенија

1.Симптом: вретеното не работи по стартувањето

Причина: Приклучокот на вретеното не е правилно поврзан;или жицата во приклучокот не е правилно поврзана;или статорот калем на хардверот на вретеното е изгорен.

Решение: треба да провериме дали има проблем со жици;Или статорската намотка на хардверот на вретеното е изгорена;треба да се врати во фабриката за одржување и замена на серпентина.

1632556173115157

2.Симптом: вретеното запира по неколку секунди

Причина: вретеното може да започне времето е прекратко;Или недостаток на фаза на вретеното предизвикано од тековната заштита;Или оштетување на моторот.

Решение: правилно оставете го вретеното да работи пред да го продолжите времето на забрзување, за да ја достигне брзината на работа по почетокот на гравирањето;Потоа проверете дали поврзувањето на моторот на вретеното е точно;Или вретено хардвер неуспех, треба да се врати на фабриката за одржување.

3.Симптом: По одреден период на работа, обвивката на вретеното станува жешка или пуши.

Причина: циркулирачката вода не циркулира и вентилаторот на вретеното не се вклучува;Спецификациите на инвертерот не се совпаѓаат.

Решение: Проверете дали цевката за циркулација на вода е непречена, дали вентилаторот е оштетен;заменете го конверторот на фреквенција.

4.Симптом: Нормална работа нема проблем, навртката е олабавена кога ќе престане.

Причина: Времето на запирање на вретеното е прекратко.

Решение: соодветно зголемете го времето на запирање на вретеното.

5.Симптом: Треперење и траги од вибрации се појавуваат при обработката на вретеното.

Причина: брзина на обработка на машината;Абење на вретеното лежиште;Завртките на поврзувачката плоча на вретеното се лабави; Лизгачот е лошо истрошен.

Решение: поставете ги соодветните параметри за обработка;Заменете го лежиштето или вратете го во фабрика за одржување;Затегнете ги соодветните завртки;Променете го лизгачот.

Ако вретеното е неисправно, ве молиме контактирајте не навреме, ќе ве услужиме со цело срце.

svg
цитат

Добијте бесплатна понуда сега!